Lange tijd dacht de mensheid dat vetten slecht zijn voor de gezondheid. Tegenwoordig weten we dat vetten essentieel zijn voor een heleboel processen in je lichaam. Er zijn twee soorten vetten: verzadigde en onverzadigde vetzuren. Wat weten we over deze vetten? Zijn ze goed of slecht? Wat is Omega 3? Wat is het verschil met Omega 6 en waar is het goed voor? We bespreken het allemaal in dit artikel.

Wat is het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten?

Voedselbronnen met veel verzadigde vetzuren zijn vlees, zuivel, kaas, boter en sommige plantaardige oliën (bijvoorbeeld kokosolie). De verzadigde vetzuren in deze voedingsmiddelen kunnen een negatief effect hebben op je gezondheid, zoals de verhoging van je bloeddruk.

Aan de andere kant hebben we onverzadigde verzuren. Deze worden verondersteld gezonder te zijn en worden verdeeld in twee groepen: 

 1. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (Monounsaturated Fatty Acid; MUFA)
 2. Meervoudig onverzadigde verzuren (Polyunsaturated Fatty Acid; PUFA)

Het lichaam kan de meeste enkelvoudig onverzadigde vetzuren zelf maken, zoals Omega 9. Maar meervoudige onverzadigde vetzuren (PUFA genoemd) komen uit onze voeding. Ons lichaam kan sommige bestanddelen ervan zelf maken, maar dat proces is zeer inefficiënt. Daarom worden PUFA essentiële vetten genoemd. In dit artikel gaan we dieper in op de PUFA’s, in het bijzonder Omega 3 en Omega 6.

PUFA staat voor “Polyunsaturated Fatty Acid”. Met andere woorden meervoudige onverzadigde vetzuren.

Wat is Omega 3 en Omega 6

Twee belangrijke soorten PUFA’s zijn Omega 3 en Omega 6. Om het belang van PUFA’s beter te begrijpen, moeten we hun samenstelling kennen. Omega 3 en Omega 6 bevatten verschillende PUFA’s

 • Omega 3 > Alfa-linoleenzuur (ALA)
  • Eicosapentaeenzuur (EPA)
  • Docosahexaeenzuur (DHA)
 • Omega 6 > Linolzuur (LA)
  • Arachidonzuur (AA)
  • Gamma-linoleenzuur (GLA)
  • Dihomo gammalinoleenzuur (DGLA)

De meervoudige onverzadigde vetten (PUFA’s) ALA (Omega 3) en LA (Omega 6) zijn precursoren. Deze naam mag je best vergeten. Wat je moet onthouden is dat je lichaam deze precursoren omzet in andere soort PUFA’s, maar dit is een zeer inefficiënt proces. Minder dan 5% van Omega 3 (ALA) wordt omgezet in de stoffen EPA en DHA. EPA en DHA zijn essentiële voedingsstoffen voor ons lichaam. Aangezien de overgang van ALA naar EPA en DHA enorm traag gaat en inefficiënt werk, zijn we genoodzaakt deze stoffen (EPA en DHA) uit onze voeding of supplementen te halen.

De meeste essentiële voedingsbestanddelen van Omega 6 (LA) zijn AA en GLA en komen uit wat we eten, zoals plantaardige oliën en (bewerkt) vlees. Omdat Omega 6 in meer voedingsmiddelen te vinden is, is het in de moderne wereld het veel moeilijker om de benodigde hoeveelheid Omega 3 binnen te krijgen. Daarom is het dus goed om te weten hoe je Omega 3 inname kunt verhogen.

Waar zit Omega 3 in?

Voedselbronnen met veel Omega 3 zijn zeevruchten zoals vis, schelpdieren, krill en algen (een belangrijke bron voor vegetariërs). Deze bronnen bevatten veel EPA- en DHA-vetzuren die ons lichaam dus moeilijk zelf kan aanmaken. Voor veganisten is ALA ook een goed alternatief. Voedselbronnen met veel ALA zijn lijnzaad, sojabonen, canola-olie, chiazaad en walnoten.

Hoeveel Omega 3 per dag?

De Wold Health Organisation beveelt volwassen aan dagelijks 200 milligram Omega 3 vetzuren te consumeren. Je kunt deze hoeveel Omega 3 binnenkrijgen door één portie vette vis per week te eten. De gemiddelde hoeveeld die mensen binnenkrijgen is echter slechts 75-133 miligram per dag. Je kunt supplementen gebruiken om je inname te verhogen. Zoals eerder gezegd, zet het lichaam ALA zeer inefficiënt om in EPA en DHA. Daarnaast verloopt de overgang van EPA naar DHA zeer traag. De omgekeerde weg, van DHA naar EPA, is voor het lichaam veel gemakkelijker te bewandelen. Dus, als je supplementen nodig hebt om je inname van Omega 3 te verhogen, dan is een DHA-supplement de beste keuze.

De verhouding tussen Omega 3 en 6 zou tussen 1:1 en 1:5 moeten liggen. In de moderne wereld is de gemiddelde verhouding echter 1:16 tot 1:20. Dit heeft een heleboel negatieve invloeden op processen in je lichaam. Eén daarvan is Resoleomics. Het natuurlijke mechanisme van het lichaam om de homeostase te herstellen na een ontsteking, verwonding of ziekte wordt Resolemics genoemd.

Wat is Omega 6?

Omega 6 speelt een rol bij het opgang brengen van het ontstekingsproces, zodat het lichaam zichzelf kan genezen. Wanneer het herstelproces ten einde loopt, zal Omega 3 het ontstekingsproces stopzetten. Om dit proces zo efficient mogelijk te laten verlopen, is een goede verhouding tussen Omega 3 en 6 van belang. Als de verhouding uit balans is, zoals tegenwoordig bij veel mensen het geval is, kunnen ontstekingsprocessen in het lichaam doorgaan en Resoleomics-proces vestoren.

Door de manier waarop de meeste van ons leven, is het belangrijk om minder Omega 6 en meer Omega 3 binnen te krijgen. Vooral voor mensen met chronische ontstekingsziekten, zoals reumatoïde artritis. De juiste Omega 3 en 6 inname kan een natuurlijke manier zijn om ontstekingsprocessen onder controle te houden. Wanneer je Omega inname uit voeding niet voldoende is, zijn supplementen een optie.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Resoleomics is een lichaamsproces waarbij Omega 3 en Omega 6 een zeer belangrijke functie hebben. Maar er zijn meer gezondheidsvoordelen aan deze vetzuren die belangrijk zijn voor ons leven. Onverzadigde vetten, die we Omega 3 en Omega 6 noemen, hebben een belangrijke rol bij het gezond houden van ons hart- en vaatstelsel. Ze houden de aderen soepel, verhogen het goede cholesterolgehalte (HDL) en verlagen de bloeddruk en de hartslag.

Verder spelen vetzuren een belangrijke rol in de celmembranen van de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Ze regelen de signaaloverdracht van actiepotentialen (elektrische zenuwimpulsen) en zijn belangrijk bij celdeling. Vooral tijdens de zwangerschap is het voor de neurale ontwikkeling van de foetus van groot belang oom voldoende vetzuren binnen te krijgen. Naast het reguleren van ontstekingsprocessen hebben vetzuren ook een belangrijke rol in ons immuunsysteem.

Wat zegt de wetenschap over Omega 3?

Studies hebben een positief effect van vetzuren aangetoond bij de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten. Daarnaast is er wetenschappelijk onderbouwd dat het gezondheidsvoordelen heeft bij cognitieve stoornissen zoals ADD, ADHD, autisme, dyslexie en dyspraxie.

Er zijn zelfs aanwijzingen dat vetzuren een positieve invloed kunnen hebben op ziekten als Alzheimer, Parkinson en andere vormen van dementie. Ten slotte zijn er enkele studies gepubliceerd die een positief effect aantonen op psychische aandoeningen zaols depressie, Borderline, angststoornissen en agressie.

Conclusie

Vetzuren zoals Omega 3 en Omega 6 spelen een zeer belangrijke rol in ons gezondheidssysteem. Vanaf onze tijd als foetus tot het einde van ons leven, zorgen vetzuren voor heel wat processen in het lichaam. In de westerse wereld krijgen we meer dan genoeg Omega 6 binnen. Veel mensen krijgen echter niet de juiste hoeveelheid Omega 3 hinnen. Het is aan te raden om minstens één portie vette vis per week te eten (of algen voor vegetariërs). Supplementen (vooral van DHA) kunnen een goede optie zijn om je inname van Omega 3 te verhogen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.