Als je dit leest wil je waarschijnlijk beginnen met calisthenics. Maar je weet nog niet hoe je moet beginnen met deze sport. Wij hebben deze stap al jaren geleden gezet en willen we je graag helpen om te beginnen met calisthenics. Voor iedereen die wil beginnen met calistenics zijn er een aantal basisregels die je moet begrijpen voordat je begint met trainen. Wij hebben de belangrijkste 5 tips voor je samengevat:

Tip 1: Zorg altijd voor de perfecte techniek

Zoals bij elke training, is techniek essentieel. Zorg er altijd voor dat je vorm perfect is. Vijf perfecte pull-ups is beter dan tien “half-ass” pull-ups. Je vraagt je misschien af waarom het belangrijk is om de perfecte vorm te gebruiken. Met elke nieuwe beging maakt ons lichaam motorische programma’s aan. Als baby begonnen zijn we ooit beginnen met lopen. Tijdens het leren lopen creëert ons brein een motorisch programma voor de activiteit lopen. Iedere keer als we gaan lopen zal dit motorisch programma worden gebruikt. In verloop van tijd gaat dit zelfs op de automatische piloot en heb je geen controle meer over hoe je een bepaalde beweging uitvert. Als we eenmaal een nieuwe activiteit of vaardigheid geleerd hebben is het dus moeilijk te veranderen. Als je bijvoorbeeld een push-up doet en je maakt wat fouten in je techniek, dan zal het moeilijk zijn om dat in een later stadium nog te veranderen. Fouten in techniek leiden vaak tot blessures of overtraining, let dus goed op en zorg voor de correcte techniek bij elke calisthenics oefening.

De theorie over motorische programma’s is ook van toepassing wanneer je weerstandsbanden gebruikt in je training. Als je een weerstandsband op de juiste manier gebruikt, kan het je helpen de juiste spieren aan te spannen en dus de correcte techniek uit te voeren. Veel mensen weigeren weerstandsbanden te gebruiken, maar ze zijn echt nodig. Als je wilt beginnen met calisthenics en je hebt nog geen ervaring me training, zal je altijd fouten maken in bijvoorbeeld je pull-up techniek. De kans is dan groot dat je een verkeerd bewegingspatroon en blessures ontwikkeld. Zorg er dus voor dat je de juiste pull-up techniek gebruikt, laat je hersenen een motorisch programma maken en koop de weerstandsbanden om je hierbij te helpen.

Pro tip: gebruik je telefoon met een statief om jezelf op te nemen. Hierdoor kan je je techniek beter observeren en je vooruitgang in kaart brengen.

Tip 2: Zorg voor een goede warming-up

Een warming-up is belangrijk om het risico op blessures te verkleinen, je spieren voor te bereiden op de inspanning en beter te kunnen presteren tijdens je training. Rekken tijdens je warming-up is niet aan te raden, omdat je kracht voor een korte periode afneemt en de tijdelijke toename van mobiliteit je bewegingspatroon negatief kan beïnvloeden. Een goede warming-up bestaat uit het verhogen van je hartslag, het aanpakken van zwakke plekken en het doen van een sport-specifieke warming-up. Wil je in een training de focus leggen op de borstspieren, dan zal je deze eerst goed moeten opwarmen voordat je met alle kracht aan de slag gaat met je primaire training.

Tip 3: Full body training

Als je een beginner bent is een training gericht op je hele lichaam de beste keuze. Pull-ups, push-ups, squats, buikspieren en dips. Alles in een training. Als je net begint met trainen zal namelijk het grootste deel van je groei worden behaald door de aanpassing van je centrale zenuwstelsel. Je moet je lichaam leren om actief te zijn en meer spiervezels te gebruiken. Het lichaam moet dus wennen aan training en fysiek bezig zijn. Dit vereist een grote frequentie en impact.

Een full body training is niet alleen effectief voor snel sterker worden. Ook is het effectief voor gewichtsverlies en de productie van groeihormoon. Drie vliegen in één klap.

Tip 4: Zoek een goed aantal herhalingen

Misschien kun je 15 of zelfs al 20 pull-ups doen, maar zijn ze nog niet perfect? Als dat zo is, dan is het beter in plaats daarvan 10 perfecte herhalingen uit te voeren. Hetzelfde geldt voor push-ups, squats, etc. Als 10 herhalingen een aantal is waarmee je in staat bent elke oefening perfect en correct uit te voeren, dan is dat de beste strategie. Ik doe meestal 10 sets van 10 herhalingen elke oefening. Dit resulteert in 100 herhalingen totaal. Klinkt niet veel, maar als je het goed doet is het een killer!

Tip 5: Gezonde focus op voeding

Als je wilt beginnen met calisthenics moet je je niet laten verleiden door alleen maar bezig te zijn met goede voeding. Een goed dieet is belangrijk, maar laat je niet meeslepen met het idee dat je 24/7 gezond moet eten. Niemand betaalt je om ieder moment van de week gezond te eten, dus doe ook niet alsof je dat moet doen. Eet met gezond verstand en zorg ervoor dat je voor je training de nodige koolhydraten en vitaminen binnenkrijgt en eet na je training een goede bron van eiwitten. Het is simpel. Je hoeft jezelf niet te straffen met een heftig voedselregime dat niet vol te houden is. Eet wat werkt en eet wanneer je honger hebt. Dan zal je lichaam voor de rest zorgen. Geniet ook af en toe van een pizza of hamburger, zoals ok dat ook doe.

Natuurlijk, wetenschap laat zien dat een goed voedingspatroon je gaat helpen om nieuwe hoogtes in je kracht te bereiken. Maar nogmaals! Als je wilt beginnen met calisthenics is het echt niet belangrijk om je focus op het eten te houden. Eet met gezond verstand en dan ko je al een heel eind. Sommige mensen zijn wel opzoek naar voedingsprogramma’s. Michael en Yannick van Calisthenics Family willen je daar graag mee helpen. De twee broers zijn professionals op het gebied van calisthenics en ze zijn ook ervaren in het geven van voedingsadvies. Met de online calisthenics coaching van Calisthenics Family heb je direct alle toegang en krijg jij een persoonlijk voedingsplan op maat.

Tip 6: Calisthenics kan je iedere dag doen

Calisthenics is gezond. Het kan bijna elke dag gedaan worden. Waarom? Omdat je je eigen lichaamsgewicht gebruikt. Natuurlijk heeft calisthenics ook grenzen en beperkingen. Je kan bijvoorbeeld tot een bepaalde hoogte groeien in spiermassa. Tuurlijk je kan groot en sterk worden met calisthenics, maar dit is niet de doelstelling van calisthenics. De filosofie achter calisthenics is dat je gezond, sterk en fit blijft, zonder gebruik te maken van vast trainingsmaterialen zoals een leg press apparaat. Als jde volgende Mr. Olympia wilt worden, ga dan naar de een sportschool en koop supplementen. Als je gezond, sterk en fit wil zijn, begin dan met calisthenics. Tuurlijk! Calisthenics kan elke dag, maar zorg dat het wel gezond blijft, niet overtraind raakt en tijd neemt voor je herstel.

Tip 7: Gebruik een goed trainingsschema

Het samenstellen van je eigen trainingsschema kan lastig zijn. Je leest op internet veel verschillende mogelijkheden betreffende trainingsschema’s. Full-body, split-schema’s, geïsoleerd trainen en meer. Het is belangrijk om je persoonlijke wensen en doelen af te wegen met het type trainingsschema. Is jouw doel om sterker te worden, af te vallen of juist om meer conditie/uithoudingsvermogen te krijgen? Heb je daarnaast een atletische lichaamsbouw of juist meer aanleg om vet te ontwikkelen? Het heeft allemaal invloed op het kiezen van een goed trainingsschema. Voor de beste kickstart in calisthenics sturen we je graag door naar Calisthenics-Family.com. Zij hebben een uniek long-term trainingsschema gebouwd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.